Klasse AM147 (tre- og firehjuls moped)

Den første september 2019 lanserte myndighetene en ny læreplan for moped.

Trafikalt grunnkurs

For å ta mopedbilførerkort må du starte med et trafikalt grunnkurs, trinn 1. Deretter må du gjennomføre mopedbilkurs.

Kjøretimer

Når du skal ha kjøretimer bruker du vår mopedbil, en Ligier JS 50L Sport. I tillegg til trafikalt grunnkurs, trinn1, består kurset av minimum 14 kjøretimer som er delt i 3 trinn.

Trinn 2. Kurs i grunnleggende kjøretøybehandling (4 timer)

Trinn 3. Kurs i kjøring i trafikk (6 timer)

Trinn 4. Obligatorisk sikkerhetskurs (4 timer)

Førerprøve

Etter gjennomført kurs på trafikkskolen må du avlegge teorieksamen på trafikkstasjonen.

Alder

Aldersgrensen for å gjennomføre trafikalt grunnkurs og mopedkurs er 15 år.

Etter mopedkurset må du ta teorieksamen på trafikkstasjonen. Du må ha fylt 16 år for å gjennomføre denne. Det er ikke praktisk eksamen, bare teoretisk.

Etter mopedkurset må du ta teorieksamen på trafikkstasjonen. Du må ha fylt 16 år for å gjennomføre denne. Det er ikke praktisk eksamen, bare teoretisk.

Trinnoversikt

1. Trafikalt grunnkurs

Før du kan ta kjøretimer eller øvelseskjøre, må du ta trafikalt grunnkurs. Når du har fullført trafikalt grunnkurs, får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre.

Kurset er obligatorisk og varer 17 timer. Det vil gi deg en grunnleggende forståelse for hva det innebærer å være fører. Du må være minst 15 år for å ta kurset på en trafikkskole, men du kan også ta kurset i 10. trinn på ungdomsskolen.

Hva lærer du på trafikalt grunnkurs?

 1. Trafikkopplæring
 2. Trafikk og førerrollen
 3. Mennesket i trafikken og samhandling
 4. Trafikkopplæring, øvelseskjøring og kjøreerfaring
 5. Plikter ved trafikkuhell og førstehjelp
 6. Tiltak ved trafikkulykke
 7. Trafikant i mørket (mørkekjøring)

Bevis for øvelseskjøring

Når du har fullført trafikalt grunnkurs, får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre. Du må ha med beviset og godkjent legitimasjon med bilde både når du tar kjøretimer på trafikkskolen og når du øvelseskjører privat.

Beviset finner du også på nett under Din side. Utskrift eller bilde av beviset fra nettsidene er ikke gyldig som bevis hvis du blir stoppet i kontroll når du øvelseskjører, du må logge inn og vise nettsiden. Du kan selvfølgelig også vise papirversjonen av beviset som du har fått av Statens vegvesen. Når du logger inn i Din side, ser du også hvor langt du er kommet i føreropplæringen din.

Når er beviset gyldig?

Når du har gjennomført trafikalt grunnkurs er det ingen tidsbegrensning på beviset så lenge reglene ikke endres. Tar du kurset i perioden 16. mars – 31. oktober uten å få gjennomført mørkekjøring, må du se på beviset ditt for å vite når på året, eller hvor lang tid framover, det er gyldig. På nettbeviset i Din side kan du enkelt se om mørkekjøring er gjennomført og om beviset er gyldig eller ikke.

Har du mistet beviset ditt?

Logg inn på vegvesen.no/dinside og finn beviset ditt der. Du kan også ta kontakt med en trafikkstasjon for å få tilsendt et nytt.

Har du førerkort fra før?

Da er det ikke nødvendig å ta trafikalt grunnkurs, så du kan gå videre til neste trinn.

Er du over 25 år?

Da er du fritatt for deler av trafikalt grunnkurs, og kan kjøre uten øvelseskjøringsbevis. Husk alltid å ha med deg legitimasjon. Tiltak ved trafikkulykke og mørkekjøring er obligatorisk for alle. Mørkekjøring kan gjennomføres etter prøven dersom du tar prøven i tidsrommet 16. mars – 31. oktober.

2. Grunnleggende opplæring

På dette trinnet skal du lære grunnleggende kunnskap for sikker mopedkjøring, om ansvaret knyttet til å kjøre moped, og å bruke mopeden rent kjøreteknisk.

Hvor mange timer du skal bruke på dette trinnet, må tilpasses det behovet du har. Det kan være lurt å ta teorikurs. Det er viktig å nå målene for trinnet.

Obligatorisk praktisk opplæring

Kurs i grunnleggende kjøretøybehandling på 4 timer. Her lærer du

 • å gjøre klar til kjøring
 • igangsetting og stans
 • å gire, styre og bremse
 • sikkerhetskontroll

Obligatorisk trinnvurdering

Mot slutten av trinn 2 skal du gjennomføre en trinnvurdering. Du og læreren din skal sammen vurdere om du har gode nok ferdigheter til å begynne på trinn 3.

Hentet fra Statens Vegvesen (vegvesen.no)

3. Trafikal del

På dette trinnet skal du lære å kjøre tilnærmet selvstendig i variert trafikk. Du skal blant annet lære om trafikksystemet, trafikantgrupper og interessemotsetninger, veg og vegmiljø og god kjøremåte med moped.

Hvor mange timer du skal bruke på dette trinnet, må tilpasses det behovet du har. Det er viktig å nå målet for trinnet.

Obligatorisk praktisk opplæring

Sikkerhetskurs i trafikk er på 6 timer. Her lærer du

 • å se deg for
 • riktig kjøremåte i ulike trafikkmiljøer
 • tilpasse deg lokale forhold

Obligatorisk trinnvurdering

Mot slutten av trinn 3 skal du gjennomføre en trinnvurdering. Du og læreren din skal sammen vurdere om du har gode nok ferdigheter til å begynne på trinn 4.

Hentet fra Statens Vegvesen (vegvesen.no)

4. Avsluttende opplæring

Nå nærmer du deg slutten av opplæringen, og det kan være lurt å søke om førerkort. Det må være gjort før du kan ta teoriprøven.

På dette trinnet skal du bli så god at du kan kjøre på en ansvarlig måte og i god samhandling med andre trafikanter. Hvor mange timer du skal bruke på dette trinnet, må tilpasses behovet ditt.

Praktisk opplæring

Obligatorisk sikkerhetskurs på veg er på 4 timer. Du skal blant annet øve på å

 • krysse og kjøre inn på og ut av større veg
 • kjøre på landeveg
 • kjøre i ulike trafikkmiljø
 • reflektere rundt dine egne erfaringer og vurdere din egen ferdighet i å kjøre moped

Har du førerkort for traktor?

Har du førerett for traktor får du også førerett for tre- og firehjuls moped i Norge. Føreretten er da begrenset til kjøretøy med egenvekt ikke over 150 kg. (Vekten av batteriene kommer i tillegg ved eldrift). Når du har fylt 18 år, faller vektbegrensningen bort.

Utvidelse fra traktor til tre- og firehjuls moped

Gjennomfører du sikkerhetskurs på veg for tre- og firehjuls moped kan du få førerett for tre- og firehjuls moped uten vektbegrensning allerede fra du er 16 år.

Hentet fra Statens Vegvesen (vegvesen.no)

5. Teoriprøve

Teoriprøven tar du på en trafikkstasjon. Du trenger ikke bestille time på forhånd. Dersom du ikke har gjort det allerede, må du søke om førerkort før du kan ta teoriprøven.

Når søknaden din er registrert, kan du ta teoriprøven. Du kan også fylle ut søknaden på papir, og sende den til oss.

Ved oppmøte må du vise gyldig legitimasjon og betale teoriprøven. Vær oppmerksom på at noen trafikkstasjoner kan ha begrensede åpningstider for teoriprøver. I vårt eksamenslokale besvarer du oppgavene på en pc, og du vil få resultatet med en gang du har levert.

Teoriprøve er avsluttende prøve i klasse AM 147, så all obligatorisk opplæring må være gjennomført og registrert før teoriprøven. Du kan sjekke dette på Din side.

Hentet fra Statens Vegvesen (vegvesen.no)

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle